Gurktestet - Trädgårn Södertälje
754
post-template-default,single,single-post,postid-754,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Gurktestet

Gurktestet

Den 19 maj genomgörde vi med hjälp av Butikskunder en smaktest (s.k. blindtest) av olika gurkor.
32 personer smakade och bedömde smak, konsistens, friskhet …
5 olika fanns från Viken (konv. Skåne), Spanien (eko), Järnagurkan (konv. Järna), Amaluna (Trädgårn eko), Katrina (Trädgårn eko).
Smaktestet gör inte anspråk på vetenskaplighet men gav ändå tydliga besked.
I rangordning:
1.Toppade bedömningen gjorde Katrina en minigurka fr Trädgårn med kommentarer som söt, krispig, köttig, fyllig gurksmak. 21 st bedömde den som utmärkt och 10 som godkänd.
2. Amaluna (Trädgårn) med 13 utmärktbedömningar och 16 godkända och med kommentarer som söt , gurksmak

Dessa två sorter fick signifikant bättre omdöme än de andra. En förklaring är att gurkorna Katrina och Amaluna skördades färska direkt från planta. En annan är att de inte transporterats och passerat många olika kylrum. En tredje förklaring är att de odlas ekologiskt. Det senare kan kanske förklara att den 3:e bästa gurkan var en eko-gurka från Spanien som kom före konventionell gurka från Järna eller Skåne.

3. Spansk eko fick 8 utmärkt och 19 godkänt som bedömning med kommentarer som söt, besk, balanserad, hårt skal
4. Järnagurkan (konventionell från Järna rosodling) med 7 utmärkt och 12 godkänt: syrlig, övermogen, besk
5. Vikens (konventionell Skåne) med 4 utmärkt och 16 godkänt: smaklös, vattnig, besk

Sammantaget är det glädjande att så många smakade och gav sina individuella synpunkter. TACK

Trädgårn har inlett arbete för att odla smakrika gurksorter och detta arbete fortsätter!

Allmänt tips om gurkan: Förvara den ej i kylskåp. Låt den ligga på köksbänken eller bordet med handduk eller likn som skydd. En färsk gurka håller 1 vecka på detta sätt, och du har en gurka som smakar Gurka.

/Ulf

Inga kommentarer

Skriv en kommentar