Historia
Trädgårn Södertälje är sedan flera decennier ledande producent av ekologisk frukt och grönt såsom tomat, gurka, jordgubbar, hallon, fikon, kryddor mm.
Karolina Obrzut och Ulf Engström driver idag odlingen.
Ulf är femte generationen trädgårdsmästare i familjen, med kunskap nedärvd av far- och morföräldrar.
Engströmsfamiljen har en ovanligt lång odlingstradition då de sedan 1850-talet varit producent av färsk frukt och grönt till er Stockholmare. Det började med en odling på Södermalm, som i takt med stadens utbyggnad flyttades till Hässelby. De färska närproducerade grönsakerna transporterades på den tiden med häst och kärra till stadens torgplatser, d.v.s. dåtidens ”bondens marknad”.
I början av 1900-talet flyttades verksamheten till Mälarön Aspö och det lite längre avståndet innebar att Ulfs farmor transporterade sig själv och dagsfärska grönsaker med ångbåt 2 ggr/vecka till Kornhamnstorg i Gamla Stan.
Där torgade hon i två dagar för att sedan åka hem och hämta nya, färska grönsaker. I takt med välståndsutvecklingen infördes så småningom varutransporter med bilfordon som gick till Klarahallen (nuv. Centralstationen) och Årsta Partihallar, varav den senare fortfarande är i drift.
Karolinas passion för odling grundlades från barnsben i familjen Obrzuts odlingstradition i Polen sedan 100 år tillbaka. Andra världskriget och efterföljande tid inom Sovjetunionen innebar svåra förluster av familjens marker. Man tvingades till omstart om än i mindre skala för att försörja hushållen inom fam Obrzut och grannar i byn. Så etablerades familjejordbruket där alla bidrog med sin egen kompetens – alla var viktiga!
Karolinas första ”arbetsroll” var att som barn passa och mata höns, ankor och kor. Tidig lärdom var att vid skörd av ex.v. morötter också proväta dem direkt i landet. Så grundlades känslan för smaker och kvalitet av närodlade grönsaker, bär och frukter.
Odlingen omfattade jordgubbar, potatis, äpplen, sallat, kål, vindruvor mm dvs allt som behövdes för familjeförsörjningen och lite till.
Arbetsglädje etsade sig fast i unga tonår genom att köra traktor med farfar, sjunga under odlingsarbetet och vid dagens slut plocka blommor till farmor.
Familjeodlingen byggde på ett naturligt kretslopp mellan djur, grönsaker och människa. Där gödsel från höns, kor o tjurar användes som näringsgiva till grönsaksodlingen. Rester från grönsaksodlingen komposterades till ny näringsrik jord – allt är viktigt.
Efter gymnasiet i Polen sökte Karolina till Sverige för att genomgå trädgårdsutbildning.
Trädgårn anställde Karolina och nu efter 4 år är hon delägare.
Att arbeta i trädgård ger så mycket ”input” i livet.
-Att vara med och skapa liv från frö till färdig frukt/grönsak
-Att dagligen göra nya upptäckter inom insektsliv, jord, klimat som tillsammans ger förutsättningar för en biologisk mångfald och hållbar utveckling
-Att möta människor med intresse och engagemang för god mat, miljön och biologisk mångfald
Trädgårn ligger invid Mälaren i Södertälje och är en helt ekologisk odling med grönsaker som skördas på morgonen och levereras direkt till butiker, restauranger och grossister. På så vis kan ni njuta av lika färska grönsaker som på farmors tid.
Tack för att ni gör det möjligt för oss att kunna arbeta med vår passion – en grönsaksodling i samklang med naturen!
Karolina Obrzut o Ulf Engström
Här i Trädgårn odlar vi frukt och grönt i Mälardalens bördiga jord. Vi odlar i samspel med klimatet och naturen, och utifrån ekologiska principer.
Vårt mål är att ha så välsmakande produkter som möjligt. Avgörande för smaken är en av världens bördigaste marker med ett klimat befuktat av Mälaren. En lägre nattemperatur under växtsäsong ger även unika möjligheter till god och smakrik ekologisk mat.
Några återförsäljare:
Några av våra principer är:
I Trädgårn är vi 6-10 anställda, under ledning av Ulf Engström och Karolina Obrzut, varav 50% har högskoleutbildning inom agrikultur eller liknande.
Vi har i över 20 år arbetat med integration av arbetslösa personer genom att erhålla arbete inom trädgårdsnäringen och kompentensutveckla inom ekologi.
Vi ser Trädgårn som en viktig del av samhället och arbetar aktivt med att integrera nyanlända invandrare i Sverige. I nutid sker det genom utbildning och kompetensstärkning som leder till anställning i Trädgårn eller Äppelblommans Musteri, samt externt i trädgårdsfirmor. En del av de som genomgår vårt program blir egenföretagare.