Om oss

Historia

Trädgårn Södertälje är sedan flera decennier ledande producent av ekologisk frukt och grönt såsom tomat, gurka, jordgubbar, mm. Ulf Engström driver idag odlingen tillsammans med sina barn Olof och Erik, men sammantaget är Ulf femte generationen trädgårdsmästare i familjen, med kunskap nedärvd av far- och morföräldrar.

Engströmsfamiljen har en ovanligt lång odlingstradition då de sedan 1850-talet varit producent av färsk frukt och grönt till er Stockholmare. Det började med en odling på Södermalm, som i takt med stadens utbyggnad flyttades till Hässelby. De färska närproducerade grönsakerna transporterades på den tiden med häst och kärra till stadens torgplatser, d.v.s. dåtidens ”bondens marknad”.

I början av 1900-talet flyttades verksamheten till Mälarön Aspö och det lite längre avståndet innebar att Ulfs farmor transporterade sig själv och dagsfärska grönsaker med ångbåt till Kornhamnstorg i Gamla Stan.

Där torgade hon i två dagar för att sedan åka hem och hämta nya, färska grönsaker. I takt med välståndsutvecklingen infördes så småningom varutransporter med bilfordon som gick till Klarahallen (nuv. Centralstationen) och Årsta Partihallar, varav den senare fortfarande är i drift.

Trädgårn ligger idag invid Mälaren i Södertälje och är en helt ekologisk odling med grönsaker som skördas på morgonen och levereras direkt till butiker, restauranger och grossister. På så vis kan ni njuta av lika färska grönsaker som på farmors tid.

Fam. Engström är tacksam för att vi haft möjligheten att odla till er Stockholmare i dryga 150 år. Tack för att ni gör det möjligt för oss att kunna arbeta med vår passion – en grönsaksodling i samklang med naturen!

Ulf Engström

Ekologiskt hos Trädgårn

Här i Trädgårn odlar vi frukt och grönt i Mälardalens bördiga jord. Vi odlar i samspel med klimatet och naturen, och utifrån ekologiska principer.

Vårt mål är att ha så välsmakande produkter som möjligt. Avgörande för smaken är en av världens bördigaste marker med ett klimat befuktat av Mälaren. En lägre nattemperatur under växtsäsong ger även unika möjligheter till god och smakrik ekologisk mat.

Några återförsäljare:

Hur gör vi ekologi?

Några av våra principer är:

  • Vi odlar våra produkter själva och bara det vi själva älskar. Det vi odlar ska vi också kunna äta med glädje.
  • I samspel med naturens förutsättningar väljer vi odlingssäsong och gröda. Men vi väljer även med omsorg om naturens nyttoinsekter och att jorden med dess mikroorganismer ska vårdas och utvecklas hållbart.
  • Växthuset behöver vi värma på våren och hösten och då sker det med svensk träpellets.
  • Personalen är kunnig i alla moment i vårt ekologiska arbetssätt
  • Näring till odlingen skapar vi genom att kompostera stallgödsel och växtrester i kombination med hönsgödsel
  • Vi använder enbart dricksvatten, som renats ur Mälaren, inom hela odlingen
  • Vi odlar grönsaker under växternas naturliga årstid vår-sommar-höst, d.v.s. då solen ger förutsättningar för naturlig fotosyntes
  • Vi är en KRAV-odling

Personal och socialt engagemang

I Trädgårn är vi 6-10 anställda, under ledning av Ulf Engström, varav 50% har högskoleutbildning inom agrikultur eller liknande.

Vi har i över 20 år arbetat med integration av arbetslösa personer genom att erhålla arbete inom trädgårdsnäringen och kompentensutveckla inom ekologi.

Vi ser Trädgårn som en viktig del av samhället och arbetar aktivt med att integrera nyanlända invandrare i Sverige. I nutid sker det genom utbildning och kompetensstärkning som leder till anställning i Trädgårn eller Äppelblommans Musteri, samt externt i trädgårdsfirmor. En del av de som genomgår vårt program blir egenföretagare.