Rädisor i Mars – varmkompost

Rädisor i Mars – varmkompost

Härligt att äta sina egna eko-grönsaker redan i mars/april!

Här kommer en fungerande beskrivning om hur du enkelt bygger din egen varmkompost och kan odla utan värmetillskott – trots att det är vinter!

När jag, Ulf Engström, var barn brukade min familj (pappa o farfar) gräva ner färsk gödsel, täcka med halm och toppa med odlingsjord. Syftet var att gödseln genom sin nedbrytning skapar värme vilket möjliggjorde tidig odling av vårprimörer. I Trädgårn odlar vi i en större kompostbädd fram våra första primörer.

Du kan göra i mindre skala och på ett smidigt sätt:

a. ta frigolite-skivor (sågas/skärs) för önskat mått till en odlingslåda. Det blir alltså 4 sidor och 1 bottenplatta. För stadgan spåra/fasa ur väggarnas hörn som möter varandra – det går också utan urfasning. Frigolite är värmeisolerande.

b. ta 3-4 spännband och spänn lådramen. När du senare fyller lådan med jord kommer spännbanden att stadga upp lådan. Täck insidan med plastfolie, ev gör du ngr snitt i plasten på väggen c:a 10 cm ovanför botten. Ställ lådan ovanpå en frigolite-skiva.

c. lägg lite vass eller halm men går också med lecakulor i botten, c:a 5-10 cm – anledningen är att skapa luftighet i bädden

d. lägg i färsk stallgödsel c.a 20-30 cm. Stallgödsel finns i överskott på alla ridhus.

e. täck med min. 10 cm odlingsjord

Komposteringen startar direkt dvs redan nästa dag stiger temp i bädden och når snabbt c:a 50-70 grader i gödselskiktet. Luktar det? Nej, odlingsjorden dvs toppskiktet begränsar lukten.

Nu kan du så ex.v. Rädisor, kål eller babyleafs. Du kommer redan efter 4-6 dagar att se grönsakerna spira. Jag rekomenderar att då det är kallt täcka över lådan med glas eller plastfilm. MEN observera att temperaturen vid övertäckning kan bli alltför hög. Bra om temp i odlingsjorden ej blir högre än 25 grader. Vid höga temp blir ex.v. rädisans frukt lite långsmal men bladen är som alltid goda som krydda i salladen.

Bra fröer finner du hos Runåbergs eller Lindbloms frö, båda har näthandel av eko-frön.

Lycka till/Ulf Engström

Inga kommentarer

Skriv en kommentar