Tips Odla Tomater

Tips Odla Tomater

Har du möjlighet ska du absolut odla dina egna eko-tomater. Vistte du att tomaten när den kom till Sverige för drygt 100 år sedan kallades Kärleksäpple för sin röda färg, form och spännande smak. I dag när vi handlar tomater i butik är de smaklösa och saknar karaktär. Odla fram dina egna med kärlek och omsorg så kommer du att få njuta som man gjorde förr.

Tips för en lyckad tomatodling med skörd av egenodlade tomater under sommaren en bra bit in på hösten

 1. Odla i varmt o vindskyddat läge. Har du växthus eller balkong/altan odlar du där, annars ute på tomten. I fortsättningen beskrivs en växthusodling där du själv får anpassa tipsen om du odlar utomhus.
 2. Välj smakrika och nyttiga tomatfrön (bra urval finns hos Runåbergs o Lindbloms frö). Hur vet man vilka som är bäst – välj sorter med hög Lykopen-halt ex.v. AnaMay, Flavance. Hos oss i Trädgårn finns i maj ett bra utbud av planteringsfärdiga tomatsorter.
 3. Så frön inomhus i kruka i slutet av febr eller början av mars. Räkna med att plantan ska växa i krukan i c:a 5-6 veckor. Du behöver 2 l kruka för att slippa vattna alltför ofta.
 4. Vid plantering har plantan 4-8 blad. Jorden bör ha temp på min 9 grader. Jorden är mullrik och grundgödslad – det finns bra ekojord i påsar att köpa i handeln. Omkring 3-4 veckor efter plantering behöver du tillföra ny näring som myllas ner i jorden. Eko-gödsel finns i handeln eller hos oss i Trädgårn
 5. På våren har vi ofta varma dagar och lite kyligare nätter. Tomaten vill ha 16-18 grader på natten för att transportera assimilat från dagens fotosyntes ner till rotsystemet. I fritidsodling blir nattemp betydligt lägre – det är ingen stor fara så länge du har +grader. Låga nattemp ger rödtonade undersidor (assimilatet) på bladen. +grader är ett minimum. Läs mer under tips om växthus
 6. Sätt inte fler än 2 plantor/m2
 7. Tomatplantan behöver stöd för att växa uppåt. Det löser du med ett snöre vari du förankrar plantan. Plantan kan på sommaren växa 2dm/veckan.
 8. Tjyvar. Många har hört talas om ”tjyvar” och förfasar sig över detta. Lugn, det är enkelt, när tomatplantan är 6-9 veckor kommer du att se små extraskott i vinkeln mellan stammen och resp blad. Detta är ett gott tecken på en välmående planta! Du nyper bort extraskotten så nära stammen du kan – tar du inte bort tjyvarna bildas många tomattoppar som blommar rikligt men inte orkar med att mogna fram tometerna som du tänkt äta. Notera att dessa tjyvar endast bildas
  vid nybildning av blad och kommer inte tillbaka.
 9. I tomatodling blir det ofta en hög fuktighet runt plantan och risk för gråmögel. Gråmögel kallar vi den svamp vars sporer finns i all natur. På plantan syns den som ett grått fält oftast vid vinkeln mellan blad o stamm. Ingen katastrof – du skär bort det gråa partiet. Och nu till det fina med naturen gråmögelsvampens naturliga fiende finns i din närhet. Det är en liten grön mossa (tricoderma) som växer fritt i fuktig miljö. I ett växthus finner du den i jorden c.a 2-3 mm hög. Ta en tuss av mossan och stryk över stället där du har gråmögel = gråmöglet kan inte växa mer!!
 10. När plantan blir stor så tar du bort nedersta bladen (skär nära stammen) så att du inte har mer än 23 blad. På hösten kan du minska till 16-18 blad.

Lyckas du bra kan du skörda ett 50-tal egna tomater som smakar Tomat. Odlar du de sötare körsbärstomaterna så blir det många fler småtomater.

Lycka till och Njut!/Trädgårn/Ulf Engström

Inga kommentarer

Skriv en kommentar