Trädgårns Nya Musteri!

Trädgårns Nya Musteri!

Nu kan du komma med Dina äpplen till Trädgårns Nya Musteri! Vi mustar, pastöriserar och tappar upp på bag in box medan du väntar, så du behöver inte komma tillbaka och hämta (ca.30min). För att du ska slippa köa i flera timmar så bokar du enkelt in en tid i vårt bokningssystem, länk finns nedan:

BOKA HÄRKarolina Obrzut (bokamera.se) 

 Medan du väntar kan Du avnjuta en promenad i våran visning-trädgård “Mormors” samt plocka färska grönsaker eller ta en kopp kaffe i cafét.  

OBS! Det finns möjlighet att få Råmusten som är inte värmebehandlad. Vi tappar upp den på medhavda kärl. Den är hållbar i kyl 3-4 dagar och måste tas om hand när ni kommer hem. Den går bra att frysa, konservera eller jäsa egen cider/vin på.  
OBS!  Vi diskar inte era kärl innan, se till att de är rena! 

Pastöriserad must – Must på 3 liters bag in box kostar 70 kr styck. (65 kr/st. om Ni får mer än 10 bag in box.)  
Ni bokar in tiden  och får en varsamt värmebehandlad must tappad i  3 liters bag-in-box med dagens datum (inklusive kartong,). Enkla att ta hem och förvara i rumstemperatur. Har ni lämnat in fin frukt är den hållbar i minst ett år efter mustdatum. En öppnad box är hållbar i flera veckor i rumstemperatur ännu längre i kyl. 

Färsk hemmagjord must smakar betydlig bättre än de flesta massproducerade kommersiella  juicer, av vilka många är gjorda av återställda importerade koncentrat. Äpplen kan ha lika  många olika smaker som vin och det är ett nöje att experimentera med olika varianter och  blandningar. Hemmagjord äppelmust är perfekt för de som är oroade över rester av  bekämpningsmedel. Du kommer att veta vad din juice innehåller.   

Vi tar inte emot övermogna äpplen (Ett övermoget äpple är mjukt och knakar inte när man biter i det.) eftersom de krossade äpplen sätter igen våra filter och pressandet. Ett övermoget äpple är mjukt och knastrar inte när du biter i det. 

Frukter ska vara fri från kvistar, löv, grus osv, eftersom de kan skada maskiner. 

Det spelar ingen roll om äpplena har ”rost” eller är fula i skalet, det påverkar inte smaken. Fortfarande ljusbruna fallfruktsskador är inga problem. 

Du kan inte musta fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier. Du kan heller inte musta äpplen som blivit mörkbruna, mögliga eller börjat ruttnna då de utvecklar giftet patulin. 

Hur stor mängd frukt krävs? 
För att få must av din egen frukt måste du lämna in minst 40 kg (3-4 stora pappkassar ). 
 Har du inte tillräckligt med frukt, varför inte samla ihop frukt tillsammans med dina grannar och gör en blandmust att dela er emellan. 

Hur mycket must blir det? 
Vi utvinner cirka 60% must av dina inlämnade äpplen.

Har Du överskott av äpple men vill inte musta allt?

Vi vill köpa Dina äpplen! Vi försöker ta vara på alla råvaror så gott vi kan, har du överskott på äpplen eller päron så hör gärna av er då vi är intresserade.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar