Odligstips Grönkål

Odligstips Grönkål

Flera av våra odlingstips gäller många kålsorter, som palmkål, purpurkål, spetskål osv.

  1. Du kan driv upp eget frö i småkrukor och då så i början av april. Efter 3-4 veckor planterar du utomhus. Det går också bra att så direkt i jorden, men vänta till maj så att jorden är tillräckligt varm (min 7 grader). Använd eko-jord.
  2. Fördelen att driva upp egen (eller köpa) planta är att den snabbare kommer igång och att det blir lite mindre angrepp från jordloppor.
  3. Eko-fröer finns att välja hos flera fröfirmor.
  4. Jorden bör som alltid vara kultiverad med allsidigt näringsinnehåll. Olämplig plats att odla är om du har sandjord eller liknande – du tvingas ofta vattna o gödsla.
  5. Räkna med att grönkålen behöver relativt mycket kväve, och du tilläggsgödslar med kväverik näring 2-3 ggr under säsongen.
  6. Ett bekymmer är jordloppor. De hoppar upp från jorden och suger växtsaft vilket syns som små hål i bladen. I regel ingen stor skada men de nedersta bladen ser inte så vackra ut. Du kan förhindra angrepp av jordloppor genom att i början (första veckorna) täcka kålpnatorna med en fiberduk. Nu undrar du om detta kan vara korrekt! Jo om det finns ett ”tak” ngr dm ovan marken kan jordlopporna ej föröka sig och därmed begränsas angreppet. Detta gäller som sagt de första veckorna när plantorna är små. Sedan tar du bort fiberduken. Men ..
  7. Nästa bekymmer är mer förödande om du inte förebygger. Det är larver av kålmal/-fjäril som hos oss brukar visa sig i juni. Du täcker nu över kålen igen under ett par veckor tills du inte kan se fjärilarna flyga kring kålodlingen. Metoden är ”klockren” om man inte glömmer att täcka över vid ngt tillfälle. I så fall får du plocka bort larverna som äter ganska glupskt av bladen – och nu inte glömma att täcka plantorna.
  8. Du kan skörda din egen grönkål från mitten av juni till oktober. Skörda alltid nedersta bladen. Plantan fortsätter att växa. I slutet av säsongen, dvs när du fått nog av grönkål, skördar du hela toppen av plantan.
  9. Du kan alltid frysa in grönkål och använda senare. Efter frysning blir smaken lite mjällare och sötare och går då utmärkt att blanda direkt i sallader!
  10. Om du inte toppskördar plantan i sept/okt så kan den stå kvar trots att det blir kallt och snöigt. Rätt trevligt att gå ut o plocka sin egen grönkål till Julbordet.

Vi på Trädgårn önskar Lycka till.

I början av maj har vi småplantor mm att handla i vår Gårdsbutik

Inga kommentarer

Skriv en kommentar