Odlingstips Fikon

Odlingstips Fikon

Kan Du odla fikon i Sverige? Javisst går det. Trädgårn beskriver kortfattat hur du ska göra.

  1. Välj en fikonplanta som ger söt o goda fikon. I handeln säljs diverse plantor som ser fina ut men med frukter som är lika usla som de mörkblå/-svarta vi erbjuds från handeln.
  2. Det finns en sort som kallas Bornholm som ger smakrika fikon. I Trädgårn odlar vi en sort som kommer från Kurdistan för drygt 20 år sedan – den är utsökt god. Var kritisk vid sortval när du tänker odla fikon!
  3. Fikon klarar inte vårt utomhusklimat som ex.v. äpplen gör. Anledningen är att vi får tjäle i marken och fikonträdet tål inte att rotsystemet fryser. Du kan odla fikonträdet i storkruka som du till vintern tar in på svalt ställe och sköter liknande en pelargon som ska övervintra. Men du kan också …
  4. …sätta fikonplantan i ett växthus där tjälen ofta inte kryper in – plantan får ej stå utefter växthusväggen! Täck gärna marken med löv eller annan isolering ngn meter runt fikonträdet. Vid utomhusplantering på tomten krävs mer grundläggande förberedelser. Här måste du skydda rötterna ytterligare genom att markisolera med en radie om 2-3 meter. Ovanpå isoleringen kan du ha gräsmatta.
  5. Bor du så att du har tillgång till frostfri mark, vilket gäller många av Stockholms innergårdar, ja där kan du plantera ditt fikonträd
  6. En planta växer relativt snabbt upp till ett träd. Tillväxten är efter några år 50-70 cm/år.
  7. Beskärning gör du för att styra trädet som du vill ha formen och att frukterna blir enkla att skörda – de måste handplockas! Du beskär tiden efter att det inte är risk för nattfrost, då denna annars skadar snittytan.
  8. Du får fikon inom 1-2 år efter plantering och sedan ökar skörden för varje år.
  9. Vi poängterar att fikonträdet ska tappa sina blad på vintern och därefter starta upp en ny säsong med blad o frukter.

Om Du fann lite goda tips önskar vi på Trädgårn Lycka till. Under sommaren säljer vi en del fikonplantor i vår Gårdsbutik.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar