Odlingstips Jordgubbar

Odlingstips Jordgubbar

Välj först jordgubbssort som du tycker är god. Vi i Trädgårn är mycket förtjusta i Polka och tycker också att Salsa lever upp till att smaka som jordgubbar ska smaka! Sorten Malvina är också fin (lite syrligare), skördas lite senare i aug/sep, men Mälardalen är nordligaste klimatzonen för Malvinan.

De flesta jordgubbar vi köper i butik är sorter som i produktionen ger många kg, ser vackra ut och är smaklösa. 

Du planterar i maj. Tänk på att plantorna kommer att stå kvar i 4 år och sätt dem med min 40 cm avstånd.
Innan du sätter planorna i jorden ska du först kultivera/gräva och grundgödsla jorden så att den blir lucker och får ett allsidigt näringsinnehåll.

Om du inte vill rensa fröogräs täcker du ytan mellan plantorna med halm eller liknande – lite ogräs kommer i alla fall. Du kan också göra en förhöjd odlingsbädd c:a 10 cm högre än marken mellan raderna. Ovanpå bädden lägger du en svart plastfilm och gör hål för plantorna.

Även om jordgubbar inte kräver stora mängder näring så räcker det inte utan du får tilläggsgödsla 1-2 ggr/år. Det gör du lättast gm att lägga gödningen c:a 1 dm djupt mellan plantor – gödningen löses upp i markfukten. Om du använder en plastfilm som täckning mot ogräs måste du vattna genom hål i plasten (ex.v. samma som för gödningen). Du känner bäst om jordgubbarna behöver vatten, genom att sticka ner handen c:a 1 dm i jorden.

Problemen: Har du fått fram goda jordgubbar vill fåglarna också smaka – täck med fågelnät Ofta behöver man bara täcka en kort period i början av mognadssäsongen. Sniglar söker sig till den fuktiga miljön runt plantorna – strö ut ex.v. Sluxx (järnfosfat) mellan raderna och det räcker med ngr korn.

Bin, Humlor: Pollineringen sköts automatiskt av våra naturligt förekommande pollinerare. Vi befarar att det i år kommer att finnas färre av solitärbin o jordhumlor pga av förra årets torra sommar och brist på blommor från vilka de skulle ha hämtat sin näring inför vintervilan.

Om du så önskar kan du i Trädgårn handla en del plantor, gödning etc. Vi öppnar i maj! Vårt självplock av bär startar vid Midsommar och slutar i aug.

Önskar du mer rådgivning kan du boka tid med Ulf Engström, 0707410184

Lycka till med Din odling i sommar/Trädgårn Södertälje

Inga kommentarer

Skriv en kommentar